Arbetsgruppen

BEVARA F-6


Utifrån Facebook-gruppen "Bevara Engelholms närskolor" bildades den här arbetsgruppen med huvudsyfte att aktivt verka för att kommunen återgår till den ursprungliga planen, där den nya skolan på Adolfsfält ska byggas som en F-6-skola och övriga skolor bevaras som F-6. Bakom arbetgruppen står hundraltals fler, föräldrar, lärare (både verksamma och pensionerade), lokala profiler, politiker, mor- och farföräldrar och representanter från vårt lokala näringsliv.  


Vi är en prestigelös grupp med olika bakgrund, erfarenheter och kompetens. Vi har barn i olika åldrar, på olika skolor och vi berörs alla i olika utsräckning av förslaget till omorganisering. Tillsammans kämpar vi för ett samhälle där alla barn har lika möjligheter, vi kämpar inte bara för vår egen utan också för framtidens generationer.

Johan Ekroth

Efter mycket research kring vad som är ett bra samhälle att bo och leva i, kom jag och min familj fram till att människan mår bäst av att bo i byar. Därför valde vi en av de byar som utgör Ängelholm, när vi valde att lämna Stockholm.


En by består av människor som delar något och bryr sig om varandra. Och den har en skola. När kommunen som sådan inte verkar förstå det samhälle de har att stötta, finns det ingen annan väg än att engagera mig själv. För mig handlar det om vilket samhälle vi vill ha, ett som är administrativt bekvämt för kommunens tjänstemän, eller en stad som är för oss som bor här.

Ingrid Fagerkvist

Jobbar som lärare med elever som av olika anledningar inte har klarat grundskolan.


Jag tror att en stor 4-6-skola, och ett extra onödigt skolbyte, är en usel pedagogisk idé, framförallt för de elever som har olika former av svårigheter.


Jag anser vidare att alla barn har rätt att gå på en skola i närheten av sin bostad för att ge mer trygghet och tid, samt större självständighet genom att kunna ta sig till och från skolan på egen hand. Det är också oerhört omodernt att bygga ett samhälle som bygger på mer biltrafik istället för mindre. Vi föräldrar som väljer bort bil kommer att få ett oerhört pussel för att få ihop vardagslogistiken om förslaget om Sveriges största mellanstadieskola går igenom.

Madelene Malmstedt

Jag och min familj flyttade tillbaka till Ängelholm för fyra år sedan med en önskan om att vara en del av ett samhälle där man känner varandra och varandras barn.


Vi älskar Skälderviken och närheten till Errarps skola var den ytterst avgörande punkten att vi valde att flytta just hit. Förslaget att våra tre söner ska gå på tre olika skolor under sin grundskoletid, vad det skulle göra med deras trygghet samt för vår familjs livspussel fick mig att engagera mig i arbetsgruppen. Detta är dock större än mig och min familj, detta gör vi för alla våra barn nu och i framtiden.  

Fredrik Höjer

Tillsammans med min hemvändande fru och våra tre barn flyttade vi mer än 40 mil i jakt på det enklare livet där allt är lite närmare och där barnen kan växa upp i trygghet. Vi valde Skälderviken till stor del på grund av Errarps skola men också för att det fortfarande råder en bykänsla här.


Jag är intresserad av samhällsfrågor på lokal nivå och bidrar gärna till att göra samhället jag bor i till en bättre plats. Att ta bort en skola helt och halvera antalet årskurser på två andra, till förmån för en ny skola belägen i en annan del av Ängelholm anser inte jag är att göra det. När dessutom underlaget till varför man vill göra denna förändring är så undermåligt så känns det än viktigare att höja sin röst.

Emelie Ekstrand

Det finns mycket som engagerar mig i denna frågan men min starkaste drivkraft är övertygelse om att närhet och gemenskap är avgörande för barns trivsel, utveckling och trygghet. 


Närheten till skolan och kompisarna betyder mycket. Att kunna promenera eller cykla till skolan tillsammans skapar en känsla av självständighet och trygghet. När skolan flyttas längre bort, eller om elever sprids ut över större områden förloras den vardagliga närheten och självständigheten.


Förändringen påverkar också livet utanför skolan. Idag är det en självklarhet att många av barnens klasskamrater också är med i samma idrottsförening, vilket gör det lätt att hitta gemenskap även utanför skoltid och minska hemmasittandet. Under många år kommer eleverna att splittras vid varje skolbyte, vilket leder till otrygghet.

Det är en utveckling jag oroar mig för. Vi behöver en skola som stärker gemenskapen och tryggheten, inte en som riskerar att splittra den.

Olof Christensson

Som förälder till tre barn och entreprenör i Ängelholm ser jag frågan om våra skolors framtid ur både ett familjeperspektiv och ett näringslivsperspektiv. Jag är engagerad i arbetsgruppen för att bevara våra lokala F–6-skolor, eftersom jag anser att förslaget om en centraliserad och stor 4–6-skola skapar en ålderssegregering som försämrar skolmiljön för både barn, personal och familjer.


De lokala F–6-skolorna erbjuder en trygg och inkluderande miljö där barn kan bygga kamratskap över åldersgränserna och där familjer får möjlighet att skapa gemenskap. Att ha sina barn i en skola nära hemmet, kanske tillsammans med syskon, har många positiva effekter – både socialt och praktiskt.


Att istället sprida ut barnen över flera skolor skapar en osund situation för familjer, med ökad logistik och större press på föräldrar i en redan stressig vardag. Jag tror också att en försämrad skola påverkar Ängelholms attraktivitet som bostadsort, vilket kan leda till att familjer väljer bort kommunen.


Som entreprenör vet jag att Ängelholms attraktivitet är avgörande för näringslivet. Företag behöver kunna rekrytera personal, och en trygg skolmiljö och välfungerande samhällsstruktur är nyckelfaktorer för att vilja flytta hit och stanna. Mitt engagemang handlar om att hitta lösningar som stärker skolan, familjerna och hela Ängelholm – för både nuvarande och framtida generationer.

Frida Karlsson

Text uppdateras inom kort

Malin Bertheden

Jag brinner för en hållbar samhällsutveckling, där det konsekvent tas hänsyn till både miljömässiga och sociala aspekter i samhällsplaneringen. Jag vill att Ängelholm ska fortsätta vara en härlig plats att bo och leva på, för både barn och vuxna, nu och i framtiden.


Jag ser stora negativa konsekvenser för Ängelholm om förslaget med att ta bort den enda centralt placerade grundskolan, och dessutom göra Rebbelberga och Errarps skolor till F-3 skolor, blir verklighet. I så fall skulle man ta bort det som i mina ögon är några av Ängelholms största kvalitéer, nämligen känslan av småstad där det är lätt att nå allt man behöver i vardagen med cykel, och där det är nära till allt, inte minst barnens skola.

Helén Klackenstam

Mitt engagemang i denna arbetsgrupp grundar sig i en stark passion för att göra skillnad, särskilt när det gäller vår kommun och våra skolor. 


Som hemvändare var den främsta lockelsen att lämna Stockholm efter 20 år, önskan om att min son ska få gå på Errarp, precis som jag gjorde en gång i tiden. Jag minns min tid på Errarp med mycket värme. Jag anser att de sk. "byskolorna" fyller en otroligt viktig roll för samhället och för våra barn.


Jag känner ett extra starkt driv för att höja min röst för de barn som annars inte alltid får sin röst hörd, och jag är fast besluten att arbeta för att alla barn ska få de bästa möjliga förutsättningarna för en trygg skolgång.

André Aronsohn

Det viktigaste för att man ska må bra i livet är att man har bra relationer med andra människor. Unga barns sociala miljö präglas av skolan och närmiljön runt hemmet. Det är där de knyter sina vänskapsband. Det är där de utforskar världen. Det är där de övar på att stå på egna ben och på att samspela med andra. Jag vill att mina barn ska få växa upp i en miljö som ger dem tryggheten och friheten att göra det. Därför engagerar jag mig. För mina barn. För det samhälle vi lever i.

Filip Mulder

Jag har valt att engagera mig i arbetsgruppen som motsätter sig förslaget om att omorganisera för 4-6 eftersom jag, liksom många andra, anser att det skulle få negativa konsekvenser för många familjers vardag.


Att hålla ihop skolgången under de yngre, ofta mer känsliga åren skapar en trygghet som gynnar både barn och familjer. Det möjliggör att syskon kan gå på samma skola och att barn får bättre kontinuitet och trygghet på en skola med bykänsla. Samtidigt känner jag en frustration över att beslutsfattarna inte lyssnar på vår oro och inte tar helhetsperspektivet, baserat på fakta, i beaktande. Därför vill jag bidra till att våra röster blir hörda och att barnens och familjernas bästa sätts i fokus.

Hanna Svensson

Jag har valt att engagera mig eftersom mina två barn kommer att påverkas negativt av förslaget. De trivs på Rebbelberga och känner sig trygga där. De är rädda för att byta skola och riskera utanförskap och otrygghet. För oss innebär detta också en ekonomisk belastning och ökad stress över att barnen ska gå på olika skolor.


Jag tror starkt på F-6-skolor och tycker att vi ska bevara dem som de är. Förslaget att bygga en ren mellanstadieskola känns inte som en lösning, utan snarare som en ökad risk för större klasser, mobbning och försämrad trygghet. Jag engagerar mig inte bara för mina egna barn, utan för alla andra som kommer att påverkas av detta beslut. Ett beslut som jag ser som onödigt och otryggt. Jag tror på rätten att välja skola, och för mig är det en viktig frihet som vi bör värna om. Jag vill att kommunen ska lyssna på sina invånare och inte driva igenom förändringar utan att beakta våra åsikter och behov.

Carl Tornborg

Jag är egentligen inte en person som speciellt gärna engagerar mig i en politisk fråga, men med den här omorganisationen kände jag direkt att det här förslaget är djupt felaktigt och negativt för de flesta barn och familjer det drabbar. Samt att det faktiskt är skadligt för Ängelholm i sin helhet på sikt.


Idag vet jag betydligt mer om den här frågan än jag gjorde i oktober förra året. Jag vet mer om hur det här extremt toppstyrda förslaget har kommit till livs och sålts in. Jag är även häpen över hur sårbar vår lokala demokrati är för påverkan och hur fullständigt avgörande det är att vi medborgare och media engagerar sig och på allvar granskar - annars är det fritt fram för väldigt privata och godtyckliga agendor att trumfas igenom. Vi har helt klart lärt oss saker som inte Samhällskunskapen lyckades förmedla.


Jag trodde att all research den här gruppen gjort skulle göra mig mer nyanserad kring förslaget, trodde jag skulle inse att det trots allt har några fördelar. Men det är istället tvärtom, nu inte bara känner jag att det är ett dåligt beslut som är på väg att fattas av kommunen - nu vet jag även kunskaps- och förnuftsmässigt att det är det.

Nathalie Wendel

Text uppdateras inom kort

Vill du vara med oss i arbetet att rädda våra lokala skolor? Har du en fråga? Kontakta oss!

 
 
 
 
unsplash